FRIGEL d.o.o.
Bana Josipa Jelačića 4
23000 Zadar, Hrvatska

telefon+385 23 305 386
telefoninfo@frigel.hr
telefonprodaja@frigel.hr
telefonPon-pet: 08:00-16:00 h

lokacija frigel

Načini plaćanja

nacini placanja

Akcije

Akcijski CJENIK možete preuzeti OVDJE

CENTRALNO GRIJANJE

grijanjeIzvor topline kod centralnog grijanja je kotao ili neki drugi uređaj, a toplina se prenosi do pojedinih ogrjevnih tijela. Taj prijenos se vrši pomoću cjevovoda s vodom ili rjeđe parom.

Kad se za prijenos koristi zrak govorimo o toplozračnom centralnom grijanju.

Frigel ima dugogodišnje iskustvo u projektiranju, montaži i održavanju svih sustava centralnog grijanja.
Budući da se na tržištu nalazi veliki izbor sustava grijanja, odabir pravog proizvoda nije uvijek jednostavan. Isto tako prilikom planiranja, a posebno zbog ugradnje instalacije na objektu u izgradnji, potrebno je odabrati optimalni sustav grijanja koji će pored komfora imati najmanje troškove energije i održavanja. Stoga Vam Frigel želi skrenuti pozornost na najvažnije kriterije koje trebate udovoljiti pri traženju Vašeg sustava grijanja.

 

Koliko topline trebate?
Sustav za grijanje mora biti prilagoden potrebama zagrijavanja prostora i zagrijavanja vode. Sva dimenzioniranja obavljaju se po normama i propisima, te će Vam to najbolje obaviti naši stručnjaci.

 

Koje gorivo koristiti?
grijanjeDostupnost i cijena pojedinog energenta bitno utječu na izbor sustava centralnog grijanja.

PLIN je gorivo budućnosti. Stoga ukoliko Vaš objekat ima priključak plina iskoristite ga. Više o prednostima plina pogledajte OVDJE.

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE, poput sunčeve energije uvelike pridonosi uštedi goriva. Oko 60% godišnje energetske potrošnje za zagrijavanje tople vode može se dobiti od sunca. U ljetnim mjesecima ta iskoristivost ide i do 100%. Naravno uz ispravno dimenzioniran solarni sustav.

ELEKTRIČNA ENERGIJA ima svoje prednosti i mane.Prednost joj je što je svugdje dostupna, ne zahtjeva posebne instalacije. Električni kotlovi za centralno grijanje su jednostavni i jeftini u odnosu na kotlove za druge energente.Međutim sama električna energija je skupa, a niža noćna tarifa je u periodu kad je smanjena potreba za grijanjem.

Naše podneblje je također pogodno za ugradnju dizalica topline sa zrakom iz okoliša kao obnovljivim izvorom energije. Premda se za funkcioniranje sustava toplinske pumpe koristi električna energija, ovakvi sustavi su vrlo ekonomični jer za potrošenih 1kW električne energije daju 3-5 kW toplinske energije. Toplinsku pumpu koriste svi klimatizacijski uređaji koji pored hlađenja imaju i grijanje.Danas su jako zastupljeni, posebno u krajevima s manje oštrim zimama. Općenito o klimatizacijskim uređajima s dizalicom topline pogledajte OVDJE, a sustave za kućanstva koji mogu uključiti sunce kao dodatnu besplatnu energiju pogledajte OVDJE.

KRUTA GORIVA: drva, ugljen, peleti, biomasa su energenti niske cijene, a neki spadaju i obnovljive izvore. Niska cijena goriva, odnosno poskupljenje drugih energenata, uvjetovali su povećani interes za centralno grijanje na kruta goriva, posebno drva, a u zadnje vrijeme i pomoću peleta. Koltlovi ovih sustava imaju jednostavnu regulaciju, a temperatura varira ovisno o kontinuitetu loženja. Varijacije u temperaturi rješavaju se akumulacijama zagrijane vode, a sustavi s peletima mogu imati automatizirano loženje.

NAFTA odnosno loživo ulje je dosad bila najzastupljeniji energent u centralnom grijanju. Veliki porast cijene uzrokovao je pad udjela tog energenta, posebno kod centralnih grijanja za manje objekte, a kotlovnice na naftu se prebacuju na plin ili neki drugi energent.

 

Koju instalaciju grijanja odabrati?

podno grijanjePODNO GRIJANJE
Pored dobro poznatog radijatorskog grijanja, htjeli bismo Vam istaknuti nekoliko prednosti podnog grijanja. Podnim grijanjem postižete gotovo idealnu preraspodjelu topline kao i uštede goriva od 12 do 15% u odnosu na radijatorsko grijanje. Temperatura je tako raspoređena da je zrak najtopliji pri podu. Strujanja zraka gotovo da i nema, a zbog niskotemperaturnog načina grijanja podno grijanje se često kombinira s obnovljivim izvorima energije npr. dizalicama topline.Opasnost od alergije na kućnu prašinu je bitno smanjena. Nevidljivi izvor topline, otvara Vam nove mogućnosti pri uređivanju unutrašnjeg prostora stanovanja.

Osim podnog grijanja kao dijela sustava toplovodnog centralnog grijanja, često se za pojedine prostorije ugrađuje električno podno grijanje. Svaka prostorija se regulira termostatom s podnim ili prostornim osjetnikom. Ovaj način grijanja posebno je primjenjiv za kupatlia ili kad se grije jedna ili manji broj prostorija unutar objekta.

RADIJATORSKO GRIJANJE je još uvijek najrašireniji način centralnog grijanja. Radijatori mogu biti člankasti (aluminijski i lijevano željezni) ili kompaktni od čeličnog lima.Danas se radijatori obvezno opremaju s regulacijom pomoću termostatskih ventila i termo-glava, zbog uštede i komfornije regulacije temperature u prostoru.

ventilokonvektoriVENTILOKONVEKTORI (fan-coil) se koriste najčešće za niskotemperaturno grijanje i za hlađenje. Izvedbe im mogu biti različite, ovisno o mjestu ugradnje, a dijele se slično kao i unurašnje jedinice klimatizacijski uređaja: zidni, podni, kanalni, kazetni. Medij koji prolazi kroz izmjenjivač topline u ventiloknvektoru je voda, a zrak struji prisilno preko izmjenjivača pomoću višebrzinskog ventilatora čime je omogućena bolja izmjena topline, a time veća snaga.

Izrada i montaža kotlovnica
– Izvodimo radove na montaži novih ili rekonstrukcije starih kotlovnica renomiranih proizvođača Vaillant, Buderus,  Centrometal, i drugih. Ovisno o vrsti energenta razlikujemo uljne, plinske i kotlovnice na kruta goriva. U sklopu ostalih radova u kotlovnici ugrađujemo i ionske omekšivače vode.
— Kotlovnica je sustav koji mora funkcionirati besprijekorno, oprema radi potpuno automatski uz neznatne intervencije korisnika što znači da se izradi treba pristupiti sa puno pozornosti uz stručno osposobljene kadrove.
— Radi nemara, neiskustva ili složenosti sustava, javljaju se nedostaci i poteškoće, te se instalacije grijanja ne smiju puštati u pogon dok se ne otklone svi isti, kako bi eliminirali eventualnu štetu.

klimatizacija klimatizacija klimatizacija

Naši stručnjaci tu su za Vas kako bi taj posao prepustili iskusnim profesionalcima i spriječili eventualnu štetu nepravilnim izvođenjem.

Neke naše reference:

klimatizacija klimatizacija klimatizacija

Uvjerite se u naše bogato iskustvo u centralnom grijanju i ostalim termoinstalacijama i pogledajte naše referentne objekte OVDJE.