FRIGEL d.o.o.
Bana Josipa Jelačića 4
23000 Zadar, Hrvatska

telefon+385 23 305 386
telefoninfo@frigel.hr
telefonprodaja@frigel.hr
telefonPon-pet: 08:00-16:00 h

lokacija frigel

Načini plaćanja

nacini placanja

Akcije

Akcijski CJENIK možete preuzeti OVDJE

OBRADA VODA

Voda kao resurs, neophodna je kao piće za ljudski život, a isto tako u brojnim čovjekovim aktivnostima, od kućanstva do industrijskih procesa. Posljedica je manjak izvora kvalitetne vode te sve veće količine otpadnih voda.

Prije upotrebe voda se obrađuje radi poboljšanja njezinih svojstava, a isto tako, nakon upotrebe , otpadne vode se obrađuju radi zaštite okoliša. Na ovim stranicama posvetiti ćemo se obradi voda prije upotrebe i to:
- za kućanstva
- za tehnološke procese

obrada vodaS obzirom na način, obrada vode može biti:
- filtriranje
- omekšavanje
- pročišćavanje vode za piće
- dezinfekcija i sterilizacija
- desalinizacija
- obrada za specifične industrijske procese

U kućanstvima voda se obrađuje radi pića i radi poboljšanja svojstava da bi se zaštitili uređaji i smanjili troškovi održavanja i utroška energije. Prije bilo kakve obrade poželjno je filtrirati vodu pomoću mehaničkih filtera radi sprečavanja prodora čestica u vaš kućni vodovod.

U nekim krajevima voda iz vodovoda može imati veliku tvrdoću. U takvom slučaju potrebno je omekšavati vodu da bi se spriječilo taloženje kamenca. Desalinizacija, dezinfekcija, sterilizacija, itd., su postupci obrade voda za različite tehnološke procese, posebno u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

 

OMEKŠAVANJE VODE

Omekšavanje ionskom izmjenom je najefikasniji način za trajno uklanjanje kamenca iz vode.

ionski omekšivačKamenac se taloži po stjenkama cijevi i uređaja, te po površinama gdje se voda zadržava, te predstavlja jedan od glavnih uzročnika kvarova uređaja, povećane potrošnje električne energije za zagrijavanje vode, te povećane potrošnje sredstava za pranje i čišćenje. Omekšana voda također ne stvara kamenac po površinama sanitarnih prostorija, kuhinje i posuđu.
Ugodnija je pri tuširanju i ne uzrokuje iritaciju kože, a rublje je mekše i nije potreban omekšivač. Naslaga kamenca od 3 mm na stijenki cijevi centralnog grijanja povećava troškove do 25%. Omekšana voda smanjuje troškove deterdženta za pranje i do 50%.

Na području Zadarske županije opskrba vodom je zastupljena iz različitih izvora. Većina izvorskih voda spada u tvrde ili vrlo tvrde, a neki izvori imaju ekstremno visoku tvrdoću. To je razlog više da se ispravno dimenzionira kapacitet omekšivača. U suprotnom, unatoč potrošenim financijskim sredstvima neće se dobiti željena količina niti kvaliteta vode.

U suradnji s renomiranim proizvođačima Frigel d.o.o. može Vam ponuditi kompletno rješenje za poboljšanje kvalitete vode; od projekta, izbora opreme do montaže.