FRIGEL d.o.o.
Bana Josipa Jelačića 4
23000 Zadar, Hrvatska

telefon+385 23 305 386
telefoninfo@frigel.hr
telefonprodaja@frigel.hr
telefonPon-pet: 08:00-16:00 h

lokacija frigel

Načini plaćanja

nacini placanja

Akcije

Akcijski CJENIK možete preuzeti OVDJE

VENTILACIJA

SVJEŽI ZRAK JE NEOPHODAN ZA ZDRAVI ŽIVOT ČOVJEKA

Smanjenje kvalitete zraka u prostoru u kojem boravi čovjek može biti uzrokovano samim prisutstvom ljudi kada dolazi do potrošnje kisika ili ispuštanjem onečišćenja i štetnih plinova u prostor.

Da bi se ostvarili ugodni i zdravi uvjeti u prostorima gdje boravi čovjek potrebna je ventilacija koja može biti:
- PRIRODNA VENTILACIJA: svježi zrak ulazi u prostor slobodno kroz građevinske otvore na zgradi (vrata, prozori i sl.)
- PRISILNA VENTILACIJA: ostvaruje se ugradnjom ventilatora i ventilacijskih kanala

Pri izradi ventilacijskih kanala koristimo okrugle spiro kanale, a veće sustave izrađujemo od kanala pravokutnog presjeka. Materijal u oba slučaja je pocinčani čelični lim. Pored ventilatora i ventilacijskih kanala, kao sastavni dijelove ventilacijskog sustava imamo elemente za distribuciju zraka (rešetke, distributeri), žaluzine i regulacijske i protupožarne zaklopke, filtere, prigušivače zvuka, itd.

Prilikom ventilacije, posebno prisilne, može doći do većih gubitaka toplinske energije izbacivanjem zagrijanog zraka izvan objekta zimi, ili klimatiziranog zraka ljeti. Da bi se izbjegli ovi gubici, a time i troškovi grijanja i klimatizacije, u sustav ventilacije ugrađuje se REKUPERATORI zraka. Pomoću rekuperatora koji je ujedno i ventilacijski sustav, svježi zrak koji se dobavlja u prostor priprema se pomoću otpadnog zraka iz prostora. Na taj način energija otpadnog zraka se preko izmjenjivača prenosi na svježi zrak prije nego se ubaci u prostor. Na taj način se može dobiti iskoristivost i preko 90%.

Drugi način za smanjivanje gubitaka pri klimatizaciji je da se pomoću ZRAČNE ZAVJESE spriječi prolaz klimatiziranog zraka kroz vrata ili prozore koji se često otvaraju ili moraju biti otvoreni prema vani. Zrak u zračnim zavjesama može biti optočni ili se može hladiti ili grijati. Pomoću zračne zavjese se brani ulaz različitim insektima u prostore gdje vladaju posebni sanitarni i higijenski uvjeti (mesnice, prodavaonice s hranom te prehrambeni proizvodni pogoni).

Frigel d.o.o. ima dugogodišnje iskustvo na ugradnji različitih ventilacijskih sustava.

Neke naše reference iz područja ventilacijskih sustava:

klimatizacija klimatizacija klimatizacija

Ukoliko se zrak prilikom ventilacije toplinski obrađuje (grijanje, hlađenje, mijenjanje stupnja vlažnosti, itd.) to je postupak klimatizacije o čemu možete saznati više OVDJE.
Pogledajte naše referentne objekte OVDJE.