FRIGEL d.o.o.
Bana Josipa Jelačića 4
23000 Zadar, Hrvatska

telefon+385 23 305 386
telefoninfo@frigel.hr
telefonprodaja@frigel.hr
telefonPon-pet: 08:00-16:00 h

lokacija frigel

Načini plaćanja

nacini placanja

Akcije

Akcijski CJENIK možete preuzeti OVDJE

VODOVOD I ODVODNJA

INSTALACIJE VODOVODA I ODVODNJE

vodovod i odvodnjaVodovodne instalacije prenose pitku vodu do potrošača, slavine ili nekih drugih uređaja te se sastoje od cijevi, ventila, trošila i uređaja za preradu i spremanje vode. Instalacije za toplu i hladnu vodu u današnje vrijeme pretežno se izrađuju paralelno.

- Također izrada vodovodnih instalacija sastoji se od mnogo parametara kao naprimjer da li postoji mogućnost smrzavanja instalacija, koji i koliko će potrošaća biti priključeno, energent koji će se koristiti za pripremu tople vode, kapacitet i drugo.

- FRIGEL d.o.o. izvodi kanalizacijske i vodovodne radove od svih vrsta najkvalitetnijih materijala, a također većinom upotrebljavamo Aquatherm sustav (umreženi polipropilen PP-R) i višeslojne cijevi od (polietilena PE )za dovod vode, te PVC za izradu kanalizacijskih odvoda. Izvodimo vodovodne instalacije na svim vrstama građevinskih objekata.

Pri izvođenju vodovodnih i kanalizacionih instalcija primjenjujemo vrhunske proizvode vodećih europskih proizvođača (Rehau, Geberit, Viega, Henco, Herz, Wavin, Pipelife)...

vodovod i odvodnjaIzvodimo instalacije:
• pitke vode
• tople vode
• hidrantske mreže
• vanjske i unutrašnje odvodnje

Vodovodna instalacija u nekoj građevini služi za dobavu pitke vode zadovoljavajuće kakvoće, uz odgovarajući tlak i u potrebnim količinama, a čini ju cijevna mreža s armaturom. Instalacija je s jedne strane vezana na vodoopskrbni sustav, a s druge strane s mjestom potrošnje pitke vode.

Vodoopskrbni sustav može biti javni ili neovisni (bunar, zdenac, cisterna), dok mjesta potrošnje pitke vode predstavljaju umivaonici, vodokotlići, sudoperi, kade, perilice, bojleri, kotlovi ili neki drugi uređaji.

Voda iz vodoopskrbnog sustava temperaturno ne zadovoljava sve potrebe, pa je često potrebna priprema tople potrošne vode (PTV). Toplu vodu možemo dobiti centralnom ili lokalnom pripremom. Kod centralne se PTV priprema na jednom mjestu, te se razvodi do potrošača, dok se kod lokalne PTV zagrijava neposredno uz potrošače.

Donedavno su se uglavnom koristile čelične pocinčane cijevi ili naprednije bakrene. Danas se jako malo koriste čelične cijevi, a i bakrene su se održale u upotrebi samo kod instalacija centralnog grijanja. Za takve sustave centralnog grijanja, kao i za vodoinstalacije, najbolje rješenje predstavljaju plastične (PP-R, polipropilenske; PE, polietilenske) i višeslojne cijevi.

Takvi plastični ili višeslojni materijali su pouzdani i sigurni, a za distribuciju pitke vode prvenstveno moraju ispuniti higijenske zahtjeve koji uključuju otpornost na kemikalije, koroziju, habanje, malu hrapavost koja sprječava nastanak kamenca i sl. Dodatno ističemo zahtjeve za visoku temperaturnu stabilnost, dobru zavarljivost, te ekološku podnošljivost, odnosno dugovječnost. Higijenski zahtjevi se nameću i u postupku planiranja kad projektant vodi računa o mogućim dugim periodima mirovanja koji smanjuju kakvoću vode.

Armatura se dijeli na:
- armatura za otvaranje i zatvaranje protoka (zaporni i prigušni elementi)
- armatura za namještanje protoka (regulacijska armatura)

Neke naše reference iz područja vodovoda i odvodnje:

klimatizacija klimatizacija klimatizacija